Blogginlägg 2 - Elin

Jag får en känsla av att boken till en början är lite kall och har en något deprimerande ton. Efter hans dotters födelse ändras dock denna känsla, när Jan fick hålla i sin dotter upplevde han en känsla han aldrig tidigare upplevt. Jag skulle vilja påstå att det är relationen mellan far och dotter som romanen tar vid. Det är vanligare att läsa om en relation mellan mor och dotter, men i denna roman är det tvärtom vilket gör att det hela blir intressant att läsa om.  

Boken har korta kapitel vilket gör att det händer mycket på kort tid, samtidigt som utvalda händelser detaljeras noggrant. Jag tycker att författaren har fokuserat på att beskriva händelser i livet som är av större betydelse, till exempel när han döpte sin dotter. Detta gör att boken inte blir långrandig utan det är lätt att följa karaktärerna och boken blir händelserik. I och med att boken är skriven 1914 så är det ett gammaldags språk i boken med många äldre uttryck. Trots den gamla svenskan tycker jag ändå att boken är lättläst just på grund av bokens upplägg med korta kapitel och högt tempo, handlingen är lätt att ta till slig. Jag tycker att språket i boken skapar en härlig inlevelse, jag får en känsla av att jag befinner mig flera hundra år bakåt i tiden, att jag är på samma plats med karaktärerna. Jag tycker att språket är det enda som avslöjar bokens ålder vilket gör att boken känns aktuell även idag.

I ”Kejsaren av Portugallien” finns det många olika karaktärer men jag hade tänkt berätta lite mer om Jan i Skrolycka. Jan tänker på sig själv som andra person och har mycket funderingar och tankar. Samtidigt som han verkar lycklig, verkar han även fundersam om varför han blir utsatt för så mycket orättvisa. Det som gör Jans karaktär så stark är hans mäktiga kärlek till hans dotter Klara Gulla. Jan gör allt för sin dotter, dem har ett speciellt band mellan sig. Jag tycker att författaren har låtit läsaren få en bra bild utav Jan genom att man får följa hans tankegångar genom hela boken.

Jag tycker att miljöbeskrivningarna i boken är väldigt bra, Selma har lyckats förmedla känslan av att man ser hela scenen framför sig. Till exempel när Jan och hela byn traskar iväg mot kyrkan på julottans morgon. I denna scen beskrivs detaljerat hur Jan ser de små trollen gömma sig inne i skogarna och hur mörkret skingrar sig kring det långa tåget av byborna.

Av: Elin Nylander NA11

"Pälsen" av Hjalmar Söderberg

Novellen berättar att på dessa kalla dagar går folket klädda i pälsar dvs. dem som hade råd att köpa en päls. Doktor Henck var en av dem som inte hade råd med en päls, istället hade han en vacker hustru och tre barn. Han var mager och blek, hälsan han hade var vacklande och både han själv och hans hustru trodde att han snart skulle dö. Han inbillade sig att hans hustru tyckte mer om en man vid namn John eftersom att han ägde en päls och var mer förmögen än var Doktor Henck själv var. Henck kom hem en natt iklädd en päls som han hade fått lånat tidigare samma dag då hans överrock hade blivit förstörd. Han kunde inte vänta tills han skulle få se ansiktsuttrycket på sin fru då han visade upp pälsen. Precis som han trodde så visade hon honom en kärlek som hon inte visat på flera år, hon smekte honom på halsen och kysste honom ömt. Detta tyckte Henck var den lyckligaste stunden på länge.
 
Novellen berättas ur doktor Hencks perspektiv. Det är honom vi följer från början till slut, och det är hans tankar vi får ta del av. Det gör att jag automatiskt sympatiserar med honom och identifierar mig med honom.
Huvudpersonen är doktor Gustav Henck, som verkar vara en rätt nedstämd figur. Han arbetar som läkare, men är mager och fattig. Han är gift, men förhållandet till hustrun är inte särskilt bra. När han förstår att hans hustru är otrogen blir han ledsen, men han gör ingenting åt det. Istället tackar han Richardt och förklarar att han snart kommer att vara död.

 

Häradshövding John Richardt beskrivs som Hencks motsats: han är förmögen och framgångsrik. Det faktum att han har en affär med sin väns fru tyder på att han har en rätt tveksam moral. I slutscenen verkar han skämmas: han mumlar och ser bort när Henck tackar honom.

 

Hustrun Ellen har ganska lite utrymme i berättelsen. Av bakgrundsberättelsen att döma verkar det som om hon gift sig med Henck mest för att bli gift. Egentligen var hon mer förtjust i Richardt från början. 

 

Berättelsen är en novell. Det typiska för noveller är att de är korta, innehåller få personer och ofta har en oväntad vändning på slutet. Det tycker jag stämmer in bra på den här berättelsen. Den här novellen upplever jag som väldigt realistisk. Det är inga experiment med formen, inga mystiska drömbilder eller något annat surrealistiskt, så jag tolkar berättelsen som naturalistisk: den tar upp ett allvarligt problem som fanns och fortfarande finns i människors vardagsliv, och det är troligtvis därför denna novell fortfarande läses idag. 

// Nellie

Dikter av Fröding och Karlfeldt.

 

 

 Gustav Fröding ”En kärleksvisa”

Jag uppfattar det som att Fröding drömmer om ett perfekt förhållande med en fru som älskar honom. Dock känner han att han inte kommer få det på grund utav att han inte räcker till. Därför kommer denna dröm om ett kärleksfullt förhållande aldrig besannas eftersom han uppfattar sig själv som otillräcklig. ”Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få,”

Jag anser att Fröding inte skall känna att hans dröm inte kommer kunna besannas, för det är endast han som sätter stop för sin dröm genom att vara självkritisk. Om Fröding inte skulle värdesätta sig själv så pass lågt så skulle han troligtvis finna kärlek. Kanske skulle denna kvinna inte vara i den skönhet som behagar honom men hon skulle älska honom. Det yttre är inte det som gör oss till människor och gör att andra tycker om oss utom det viktigaste är att ha en fin insida. Därför bör Fröding tänka på det som är positivt med honom och se sina styrkor istället för svagheter. 

 
Erik Axel Karlfeldt ”Dina ögon äro eldar”

Jag skulle vilja säga att detta är en kärleksdikt där en person är väldigt förälskad men samtidigt vet personen inte hur den vill göra med sina känslor.  ”Vänd dig från mig, vänd dig till mig! Jag vill brinna, jag vill svalna.”

Att kärleken som personen har inom sig är väldigt stor förstår jag genom detta stycke ”En fiol jag är med världens alla visor i sin låda/ du kan bringa den att spela, hur du vill och vad du vill.” Detta visar att personen är så pass kär att den låter sin kärlek bestämma allt och personen är villig att offra sig själv för kärleken.

Kärleken denna person har inom sig är väldigt stor och jag tror att personen har svårt att tygla sina känslor. ”vänd dig från mig, förr´n jag tändes som en mila innantill” Denna mening tycker jag också tyder på att personen känner att dens kärlek inte räcker till och att den inte vill bli lockad av sin kärlek mer eftersom denne inte kan kontrollera sina känslor.

Jag tycker att dikten är bra för att den har så mycket känslor inom sig vilket gör att den påverkar mig. Jag tycker att jag kan känna personens längtan efter sin kärlek i denna dikt vilket gör att dikten ger effekt. 

 

//Kritina Ehn 

Stagnelius, Karlfeldt och Fröding

Stagnelius ”Till förruttnelsen”

Dikten ”Till förruttnelsen” har en vacker rytm och en väl sammansatt versfot. När man analyserar dikten närmre så ser man ett tydligt samband mellan liv och död. Han har fått nog av detta jordeliv och önskar inget mer än att upplösas till jord igen och han längtar verkligen tills han ligger begravt, därmed kallar han förruttnelsen sin brud.

” Förruttnelse, hasta, o älskade brud, Att bädda vårt ensliga läger!
Förskjuten av världen, förskjuten av Gud,
    blott dig till förhoppning jag äger.”

Denna dikt beskriver utifrån mitt perspektiv en mycket sjuk och plågad man som aldrig upplevt någon lycka utan föreställer sig den största lycka när han ligger begravd.

 

Fröding ”En kärleksvisa”

I dikten nämner Gustav en dröm som aldrig besannats, som om drömmen var för vacker att få. Med denna dikt berättar Gustav att han köpte kärlek för pengar eftersom att han ansåg sig inte vara kapabel till att hitta kärlek utan att behöva betala för det. Han kände inget ont gentemot kärleken, ”Sjung vackert om kärlek ändå”. Det han kände var att han aldrig skulle få uppleva den drömmen om kärlek som han hade. 

 ”För den, som ur Eden förbannats, är Eden ett Eden ändå”

Denna mening anser jag berättar att han har syndat på något vis och att han känner en sådan skuld över det han gjort att han själv inte tycker att han förtjänar att känna kärlek.

Om Jag skulle få chansen att utifrån denna dikt säga någonting till honom skulle det vara att alla kan hitta kärlek, oberoende på hur ens yttre ser ut. Som jag tidigare nämnde så utgick jag utifrån att texten berättar att Gustav har syndat på något sätt, men detta anser jag inte är något hinder för att hitta äkta kärlek. Kärlek är som Gustav själv sade, en vacker dröm. Denna dröm får många människor uppleva, en del inte. Det som är viktigt är att man aldrig få ge upp, den som ger upp finner aldrig några svar. Jag tror att Gustav skulle svara att han vet att kärlek är en underbar gåva som han tyvärr aldrig kommer få uppleva eftersom att när jag läser texten så föreställer jag mig att Gustav redan gett upp hoppet när det gäller att finna kärlek.

 

Erik Axel Karlfeldt ”Dina ögon äro eldar”

Jag tycker att detta är en fin dikt som berättas utifrån en person som själv vet vad olycklig kärlek innebär. Hela dikten består i stort sett av metaforer som gör att man själv får bilda sin egen uppfattning om diktens budskap. Jag utgår ifrån att detta är en kärleksdikt, och att den som skrivit dikten känner sig underlägsen gentemot sin partner.

”En fiol jag är med världens alla visor i sin låda, du kan bringa den att spela, hur du vill och vad du vill”

Denna mening tolkar jag som att han säger till sin älskade att han gör vad hon än säger och behagar eftersom att han älskar henne. När man älskar någon så är man villig att göra vad som helst för den personen och vad som helst för att göra den glad. I denna mening märker man tydligt att personen som Karlfeldt skriver om har väldigt stor makt över honom. Denna person har så stor inverkan på honom att hon eller hon skulle kunna få göra vad som helt.

”Vänd dig från mig, vänd dig till mig! Jag vill brinna jag vill svalna”

Jag tror att han är medveten om att sättet denna person styr honom på inte är bra, men ändå är han så förtrollad av denne att han ignorerar det och istället bara fokuserar på det som är bra med personen.

 

// Nellie Svedin

 

Thérése Raquin Del 2

Författaren, Emile beskriven miljön så detaljerat att det känns som om jag vore den som vandrade genom den smutsiga och mörka passagen. Denna passage ses dock som en genväg för att vinna några minuter. Vägen trafikeras av människor som endast tänker på att gå fort och rätt fram. I boken berättas det om hur dystert och mörkt det är, både ute på gatorna och i butikrna. Redan i början av oken bygger författaren upp en dyster, sorgen och mörk stämning.
 
Karaktärerna lever ett enstörningsliv i ett hus långt ifrån resten av människorna i staden.Fru Raquin bor i detta hus tillsammans med sin son Camille och sin brorsdotter Thérése. Camille har under sina år fått genomlida sin tids förskräckliga sjukdomar, detta resulterade i att han stannade i växten och förblev liten och klen. Thérése kom till Fru Raquin då hennes mamma hade dött, hon talade med sänkt röst och förblev en sluten människa. Emile beskriver till en början karaktärernas liv och handlingar som dystra och sorgsna, de lever sina liv isolerade från omvärden och andra människor omkring dem. 
 
Detta är några sidor in i berättelsen, och jag kan redan känna att jag vill läsa mer. Emile bygger upp spänningen i boken och alla frågor från min sida börjar komma, varför bor dem avsides? Håller dem sig gömda? Vad händer med Thérése och varför känner hon sig lika smidig, glödande och passionerad som en katt när hon tittar ut på gården? Redan nu förstår man att boken kommer att handla om Thérése eftersom att det är hennes liv som ökar spänningen och åtrån i boken. 
 
// Nellie Svedin

"Ett halvt ark papper" - Elin

Jag tycker att Strindberg låter läsaren själv få måla upp en bild om vad novellen handlar om genom att han är fåordig och koncist. Novellen kan därför tolkas väldigt olika av olika människor och jag tror att desto fler gånger man läser den desto mer förstår man. Jag tycker att novellen delvis är både lätt och svår att tolka just för att den är fåordig och består till största del av stödord, samtidigt som den är väldigt berättande i punktform. Detta har troligen att göra med att han använder sig utav anteckningar, vilket gör att texten blir kortare och mer koncist. I och med detta blir texten lättare att läsa istället för att novellen skulle ha varit på flertalet sidor och allt hade varit mer detaljerat, samtidigt blir det svårare att få en helhetsbild när man inte vet varför saker och ting händer utan bara att det hände, men som sagt, fantasin får flöda.

Jag tolkar novellen som att mannen har förlorat sitt barn och sin fru. Under novellen berättar han om när han gifte sig, flyttar ihop med sin fru, får barn och sedan begraver sitt barn och sin fru. Det jag tror mannen vill få sagt med denna novell är att ingenting varar för evigt, allting har ett slut. Att det alltid finns någon som blir lämnad och får leva med sorgen som dem bortgånga lämnat efter sig. Att man ska sörja det som hänt, men att man därefter ska kunna blicka framåt och se nya möjligheter i livet. Att minnen alltid finns kvar, som man bär med sig genom livet. Man ska kunna blicka tillbaka och vara glad över det som hänt, att uppskatta det fina man haft tillsammans. Samtidigt som mannen kysser och lägger ned solpappret i bröstfickan, lämnar han sitt förflutna bakom sig.

Blogginlägg 1 - Elin

Jag har valt att läsa boken ”Kejsaren av Portugallien” som är skriven av Selma Lagerlöf. Boken inleds med följande tre meningar;

”Hur gammal jag än blev, så kunde Jan Andersson i Skrolycka aldrig tröttna på att berätta om den dagen, då den lilla flickan hans kom till världen. Tidigt på morgonen hade han varit ute och hämtat barnmorskan och andra hjälpare, men sedan hade han hela förmiddagen och ett gott stycke in på eftermiddagen suttit på huggkubben i vedskjulet utan något annat att göra än att vänta.”

Boken inleds med Jans berättelse om hur hans barn kom till världen och hur han hanterade sin dotters ankomst. I boken beskrivs hela händelseförloppet relativt detaljerat vilket gör att man snabbt skapar sig en bild och en uppfattning om handlingen och karaktärerna. Min första tanke om Jan var att han är ganska känslokall och bitter, men när han fick sitt barn i famnen kunde han inte styra sina känslor längre och fick hjärtklappning som ett bevis på att han faktiskt blev berörd. Jag tycker att boken hittills är relativt intressant, man kom snabbt in i handlingen och samtidigt som hela stämningen i boken delvis är deprimerande och "grå", så är det spännande att läsa om vad som händer härnäst och hur hans barn kommer att förändra honom under bokens gång. 

Av: Elin Nylander NA11

Fjodor Dostojevski "brott och straff"

Inledningen i en bok kan vara den viktigaste delen som författaren skriver. Detta eftersom inledningen är det som skall fånga läsaren och få läsaren att vilja läsa vidare.

Boken som jag har valt att läsa heter "brott och straff" och den inleds såhär:
" I skymningen en mycket het dag i början av juli lämnade en ung man sin kammare, som han hyrde vid S-gränd, steg ut på gatan och började långsamt och nästan obeslutsamt gå bort mot K-bron. Lyckligtvis slapp han möta värdinnan i trappan. Hans kammare, som låg alldeles inunder den höga femvåningsdbyggnadens tak, liknade snarare ett skåp än bostad "

Denna inledning får mig som läsare att undra vad den unga mannen skall ut och göra i skymningen, när det börjar bli natt. Genom att få mig att undra vad som skall hända så fångar författaren mitt intresse och jag blir nyfiken och vill läsa vidare. Vilket är den effekt som författaren vill åt.

Inledningen ger också läsaren lite information om mannen vilket också är viktigt, eftersom man då kan få en bild av utav huvudpersonen i boken.

//Kristina Ehn

"Ett halvt ark papper" av August Strindberg

 
”Ett halvt ark papper” handlar om hur en ung man försöker glömma den tiden han haft med sin bortgångna fru genom att tyda anteckningar på ett ark av papper. Att någon har dött får man reda på i den första meningen ”en ung man med sorgflor på hatten”. När man sedan läser vidare fick man reda på vem personen som dött var. Det var Alice hans fästmö. ”Först stod hennes namn: Alice, det vackraste namn han då visste, därför hon var hans fästmös”

Genom att Strindberg använder sig utav anteckningar i sin text så blir texten kortare och koncisare. Som läsare behöver man inte hitta kärnorna i texten olika delar eftersom alla anteckningar kan ses som en kärna. Varje anteckning kan läsaren sedan själv bygga sin egen historia runt istället för att författaren bygger upp hela historien själv. Med hjälp av dessa anteckningar så får man reda på allt som hänt utan att behöva läsa en hel roman och på så sätt blir texten enklare att förstå sig på.

Jag tror att August använde sig av denna teknik för att han ville få läsaren att själv måla upp en bild av historien kring mannen och hans fru.

Strindberg brukar vara kritisk mot äktenskap i sina texter men i denna text uppfattar jag inte hans syn är negativ. Jag uppfattar deras äktenskap som kort men väldigt bra och att mannen är väldigt nöjd över den tid som de haft tillsammans. Istället för att sörja det som varit så tar han med sig det som varit bra och ser det hela ur en positiv vinkel istället för en negativ. ”Han var icke böjd, när han gick ut; han bar tvärtom sitt huvud högt, som en lycklig och stolt människa, ty han kände att han dock ägt det skönaste”

// Kristina Ehn

Strindberg "Ett halvt ark papper"

Förlovningen bestod av blommor, hyrkusk och ett nytt hus. När de var nygifta var det besök till operan varje söndag. Efter ett tag ändras hela situationen, något händer. Husmodern är inte på sin plats längre, då hon ligger till sängs. Detta beskriver att hon troligtvis är sjuk och är tvungen att stanna i sängen. Längre ner i pappersarket stod det något angående en begravningsbyrå, då förstod jag att frun hade gått bort. Två år av mannens liv, som lika gärna kunde beskrivas som en livstid, slutade inte lika gott som det började.

 

När man utgår från ett anteckningspapper finns det oftast inte några djupa beskrivningar på situationerna eller miljön den utspelar sig i, när man läser detta får man använda sig av sin fantasi. I vanliga böcker lämnar skriften oftast inget utrymme för fantasi förutom små detaljer. Denna typ av novell föredrar jag eftersom att det låter fantasin flöda.

 

I denna novell märks det på små ställen i texten att Strindberg är kritisk mot äktenskapet. Anteckningspapperet berättar att mannens liv till en början var bra, han hade ett jobb på banken, dock så förlorade han det men det ersattes av ett nytt. Pengar hade han, som han slösade på förlovningen, giftemålet, och samt begravningen. Jag tror att Strindberg är kritiskt därför att kärlek lämnar ingen oberörd, hjärtesorg kan vara förödande och förstöra mångas liv. 

 

Skriven av Nellie Svedin

Thérése Raquin

Jag har valt att läsa romanen Térése Raquin, skriven av Émile Zolas.
 
Inledningen i denna bok börjar inte som det vanligtvis gör i andra böcker, där de beskriver vilka människor det handlar om från början och vad dem gör för tillfället. De första raderna i boken inleds med en beskrivning av en passage, som är både smal och mörk. I passagens fogningar lossnade stenhällar. Det finns mörka, låga nedryckta butiker och antikvariska bokhandlare. Författaren sätter in läsaren direkt i händelsen där man får en inblick av vad som händer och att man själv är den som går på dessa gator och ser omgivningen runt om sig som är smutsig, svart och risig. 
 
Skriven av Nellie Svedin
 
 

emmashjltar.blogg.se

Litteraturblogg

RSS 2.0